1. Vedno nahranite svojega psa z vrsto hrane, ki ustreza njegovi starosti in življenjskemu slogu. Nikoli ne dajajte psom hrane iz mize ali ga hranite z ostanki hrane, saj to škoduje njihovemu zdravju in vpliva na prekomerno težo. Proizvajalci pasje hrane, ki jih zastopamo so razvili posebno hrano za pse, brez bakterij in strupenih snovi, ki vsebujejo vse potrebne elemente za popolno prehrano vašega psa.

2. Če imate namen znamko pasje hrane, ki jo trenutno uporabljate, zamenjati z drugo, svetujemo, da začnete s postopno zamenjavo hrane. Povečujte količino nove hrane vse do sedmega dne in po sedmih dneh staro hrano popolnoma nadomestite z novo. Pri postopni zamenjavi hrane boste preprečili morebitne težave z drisko.

3. Pri mladičih, mlajših od dveh mesecev, je bolje, da suho hrano namakate, dokler mladiči ne začnejo uživati v žvečenju. Pri starosti dveh mesecev potrebujejo mladiči štiri do pet majhnih obrokov na dan. Ko so stari tri mesece, jih začnemo hraniti trikrat na dan. Ko dosežejo eno leto, se hranijo le dvakrat na dan. Čeprav mladiči potrebujejo količino hrane sorazmerno s svojo velikostjo, je njihov želodec še vedno majhen in se ga ne sme preobremeniti z velikimi obroki.

4. Pri odraslih živalih lahko med obroki svojega ljubljenčka razveselite s priboljškom. Vendar za prigrizek izberite pasjo hrano in ne kolačev, piškotov, sladkarij ali kosov mesa. S prigrizki prav tako ne pretiravajte, saj to izniči “pravo” prehrano in lahko povzroči zdravstvene težave.

5. Za starejše živali je priporočljivo, da živilo zmešate z mlačno vodo. Toplota bolje razkriva vonj hrane in omogoča temeljitejše izpiranje ledvic. Slednje je pomembno, ker imajo starejše živali pogosto nekoliko oslabljeno delovanje ledvic. Če skozi ledvice prehaja več vlage, se odpadni produkti odvajajo bolj učinkovito.

6. Privoščite vašemu psu uravnotežen meni in po potrebi kombinirajte različne vrste hrane – na primer suha hrana z majhno količino pastozne ali konzervirane hrane.

7. Priporočen dnevni obrok hrane je navadno naveden na embalaži. Ob navedenih smernicah pa vselej upoštevajte tudi količino dejavnosti, pasmo, starost, spol itd.

8. Psu vedno napolnite dovolj sveže pitne vode.

9. Pri srednje velikih in večjih pasmah je bolje namestiti posodo za hrano in pladenj za pitje na posebno napajalno stojalo. Tako lahko psi jedo ali pijejo brez težkih upogibov, ki bi lahko negativno vplivali na ramena, vrat in tace.

10. Na vedenje psa nikoli ne reagirajte z impulzivnimi kaznovanji. Potiskanje nosu v kakec ali urin je nehumano. Najprej poskusite poiskati vzrok za določeno vedenje.

11. Psi obožujejo žvečenje. Razveselite ga s predmetom, ki ga bo lahko žvečil. To ga bo odvrnilo od žvečenja »vaših« stvari, pa tudi ohranjalo njegove zobe in dlesni čiste in zdrave.

12. Dajte svojemu psu igračo in preživite veliko časa v njegovi družbi.

13. Mladiča ali odraslega psa ne puščajte brez nadzora. Bolje, da med svojo odsotnostjo psa prepustite dobremu negovalcu.

14. Doma svojemu psu dodelite njegovo stalno mesto.

15. Če pes na sprehodu močno vleče, namesto vrvice uporabite prilagodljiv pas.

16. V hladnem vremenu psa oblecite v pasja oblačila.