Ali lahko enako hrano ponujamo psom in mačkam?

V družinah, kjer psi in mačke živijo skupaj, bo veliko mačk skušalo jesti pasjo hrano, psi pa bodo skušali izprazniti mačjo hrano. Če mačka tu pa tam ukrade košček hrane za pse lahko zamižimo na eno oko. Stalno hranjenje mačke s hrano za pse pa je nepriporočljivo. Mačke imajo večjo potrebo po beljakovinah. Poleg tega mačji prebavni sistem ne more proizvajati nekaterih hranil sam, zato mora ta hranila dobiti skozi hrano. Med njimi so vitamin A, tavrinska aminokislina in arahidonska maščobna kislina. Ker se psi ne soočajo s to težavo, teh snovi ni mogoče najti v hrani za pse v količinah, ki so potrebne za zadovoljitev potreb mačke.

Katere so dodatne potrebe za brejo mačko?

V nasprotju s psičkami breje mačke že od drugega tedna nenehno pridobivajo na teži, ker se v tem trenutku že začenjajo pojavljati zarodki. Za brejo mačko to pomeni, da se njena potreba po energiji od tega trenutka poveča in da mora zato uživati več hrane. Zato je treba količino hrane postopoma dvigovati, od začetka drugega tedna brejosti do kotitve. Do konca brejosti mačka lahko poje do petdeset odstotkov več od običajnega obroka. Mačke lahko med brejostjo hranijo presežek energije, ki jo potrebujejo kasneje za laktacijo v telesu, v obliki telesne maščobe. Zaradi tega izguba teže po kotitvi pri mačkah ni tako velika kot pri psicah. Breja mačka ne bi smela pridobiti več kot trideset odstotkov njene normalne telesne mase. Zato ne bo narobe, če mačko na začetku brejosti stehtamo, da preverimo povečanje telesne mase.

Če mačko hranimo z eno vrsto hrane, povečano potrebo po hranilih v obdobju brejosti nadomeščamo z večjo količino hrane. V našem asortimanu pa je temu obdobju posebej prilagojena hrana KiS-KiS® SPECIALIST Kitten & Pregnant Cat za polno rast mačk. Konzervirana hrana je zaradi nižje vsebnosti ogljikovih hidratov primernejša za mladičke v obdobju laktacije (dojenja). Je pa priporočljivo da mačko že v času brejosti hranimo s KiS-KiS® SPECIALIST Kitten & Pregnant Cat hrano in s tem navadimo prebavni sistem mladičkov na to vrsto hrane.

Ali mačke z mladički potrebujejo posebno hrano?

Ker mora mačka v obdobju dojenja proizvesti ekstremne količine mleka, v tem času potrebuje energijsko bogato hrano. Energijska potreba mačke je odvisna tudi od števila mladičev, ki jih ima. Ta potreba se lahko med drugim in četrtim tednom laktacijskega obdobja poveča za kar trikrat. V tem obdobju je bolje hraniti mačko s KiS-KiS mačjo hrano v pločevinkah, saj je vsebnost ogljikovih hidratov relativno nizka. Izberite hrano, ki daje visoko energijsko vsebino, veliko količino visoko kakovostnih beljakovin in nizko vsebnost škroba. Pomembna pa je tudi pitna voda, saj se potreba po tekočini znatno poveča med proizvodnjo mleka. Ko mati pokaže zanimanje za trdo hrano po treh do štirih tednih, je priporočljivo, da mamo in mladiče hranimo posebej. Po odstavitvi mladičev, postopoma zmanjšajte količino hrane. Če mačka v obdobju laktacije izgublja težo, je to znak, da lahko dobi več hrane. Dokler spet ne pridobi svoje običajne teže.

Kako hraniti starejše mačke?

Spremembe v presnovi se začnejo v starosti od deset do dvanajst let. Jetra in ledvice mnogih mačk nato pogosto povzročajo težave. Za jetra in ledvice je pomembno preprečiti vnos odvečnega bakra, vitamin A in še zlasti fosforja, saj razkroj teh elementov poteka tudi v ledvicah. Zato izberete visoko kakovostne vire beljakovin, kot so meso mišic, ribe, jajce, posebno mačje mleko ali jogurt. Tudi pregled zob je smiseln, ker slabi zobje ovirajo vnos hrane, kar pa obremenjuje organe. Mačke v napredni starosti so lahko ranljive tudi za srčne bolezni. Zato bodite pozorni, da hrana po možnosti vsebuje čim manj soli. Poleg tega je bolje, da ne hranite mačke z jetri, ker vsebuje previsoko količino vitamina A in bakra. Pri tej starosti je bolje zamenjati suho hrano KiS-KiS s konzervirano mačjo hrano KiS-KiS. Starejše mačke raje hranite večkrat na dan kot z eno ogromno porcijo enkrat na dan. Če je mačka pretežka, prilagodite prehrano.

Kako je z vitamini za mačko?

Še posebej pozimi moramo skrbeti, da v naši hrani vedno dobimo zadostne količine vitaminov. V nasprotju z nami, mačke same proizvajajo vitamin C v telesu. Ostale nujno potrebne vitamine pa lahko dobijo samo skozi prehrano. Če vitaminov ni dovolj, mačke zbolijo. Toda po drugi strani je preveč vitaminov lahko prav tako škodljivo.

Mačke potrebujejo vitamine, vendar moramo biti pri tem pazljivi, kakšno hrano jim ponujamo. Razlikujemo med vitamini, topnimi v maščobi, kot so vitamini A, D in E ter drugimi vitamini, ki so topni v vodi, kot so kompleks B in vitamin C.

Vitamin A je za mačko zelo pomemben. V nasprotju s psi, mačke ne morejo izvleči tega vitamina iz B-karotena, ampak ga zaužijejo s svojo hrano. Vitamin A lahko najdemo predvsem v živalskih izdelkih, zato za mačke vegetarijanska prehrana ni primerna. Običajno mačja hrana (v pločevinkah in suhi hrani) vsebuje zadostne količine vitamina A, zaradi česar se simptomi, ki nastanejo zaradi pomanjkanja vitamina A, kot so motnja razmnoževanja, težave z očmi in kožo ter zmanjšana odpornost, ne pojavljajo.

Mačke ljubijo surova jetra, vendar bodite previdni, saj je ta hrana prava vitaminska-A-bomba: preveliko doziranje tega vitamina je lahko škodljivo. Mačka postane brezvoljna, ravnodušna, lena in zanemarja svoje telo. Nenehna oskrba z vitaminom A pa lahko povzroči nastanek mehkega tkiva arterij in ledvic, kar v najslabšem primeru lahko povzroči tudi smrt.

Običajna hrana vsebuje veliko vitamina D. Poleg tega mačke proizvajajo vitamin D za kožo s pomočjo ultravijolične sončne svetlobe in pro-vitamina. Ob prevelikem vnosu vitamina D pa se lahko vratna vretenca mačke zarastejo skupaj. Zato tudi tukaj velja, da preveč dodatnih vitaminov lahko škoduje zdravemu mačku.

Za vitamin E velja, da se potreba mačke za njim poveča, ko dobi hrano, ki vsebuje več polinenasičenih maščobnih kislin. Ob pretiranem hranjenju mačke s tuno v olju, lahko nenamerno povzročimo, da se preveč vitamina E odvzame iz telesa, pri čemer je rezultat posebna oblika debelosti, kjer postane maščobna obloga rumenkasta do oranžna barve. Razlog za to je prisotnost previsoke koncentracije ne-topnega bilirubina v krvi, odpadni produkt hemoglobina.

Vitamin C je za mačke absolutno nepomemben. Načeloma je prevelik odmerek vitaminov C, topnih v vodi, neškodljiv, ker se izločajo preko urina. Toda vedno se poskušajte izogibati prevelikemu odmerjanju.